dissabte, 14 de març del 2009

Audacity: gravació i edició de so

En les tres classes realitzades la setmana passada vam treballar amb una aplicació gratuïta per a l'edició i gravació d'àudio: l'Audacity.
És un programa molt complert amb el que es poden fer, entres d'altres tasques, gravacions d'àudio, retallar, moure i copiar fragments, afegir efectes, barrejar fitxers i cançons, eliminar sorolls i modificar tonalitats.

Per a poder comprovar el seu funcionament, vam portar a la pràctica una activitat d'edició d'arxius de so que la vam fraccionar en tres sessions:

Gravació d'una frase

Formant un grup de quatre persones vam fer un petit escrit, després el vam partir en quatre fragments i cadascuna en va gravar un.
Indicacions per a fer la gravació en viu:

1. Obrim el programa Audacity.
2. Connectem un micròfon a l'ordinador i mirem que el seu volum estigui al màxim.
3. Clicar el botó vermell (REC) i fer la gravació desitjada, mirant de deixar un espai en blanc davant i darrera de la frase.
4. Clicar el botó del quadrat groc (STOP) per parar la gravació.
5. Amb el botó del play podem escoltar la frase per comprovar com ha quedat.
6. Guardar en un fitxer estàndard de música per poder escoltar-la en qualsevol reproductor anant a Archivo / Exportar como wav. En cas de guardar en Guardar proyecto només es podria escoltar amb l'Audacity.

Ajuntar quatre fragments

1. Obrim l'Audacity i des d'allà importem els arxius guardats de totes les companyes anant a Proyecto / Importar audio.
2. Els arxius queden ordenats un sota de l'altre i amb el ratolí els podem arrossegar i canviar de posició.
3. Per poder treballar amb una de les frases gravades cal posar en silenci les altres.
4. Clicar el primer botó (cursor) que és l'eina que permet seleccionar una zona per a fer posteriors modificacions. Amb aquesta s'ha de seleccionar a cada pista els silencis que havíem deixat al principi i al final i amb el botó de les tisores els retallem.
5. Amb el botó de la lupa podem ampliar per precisar en la modificació. En cas d'equivocar-nos podem desfer amb Ctrl + z.
6. Ajustar els decibels de totes les frases per tal d'igualar al màxim el volum de so. Per això, seleccionem la pista desitjada des del final al principi, anem a Efecto / Amplificado, fem els canvis corresponents i cliquem Permitir clipping / Aceptar.
7. Per posar en ordre tots els fragments, seleccionem una pista i clicant el botó de la doble fletxa desplacem a l'espai que li pertoca per tal que quedi tot ajustat.
8. Escoltar el resultat i guardar a Archivo / Exportar como wav.

Afegir música de fons

Per últim vam afegir un música de fons a tota la gravació i edició de so que havíem fet en les anteriors sessions.

1. Obrir els arxius de la cançó i de la frase amb Proyecto / Importar audio.
2. Amb el botó de la doble fletxa col·locar la gravació de veu en l'espai on volem que s'escolti la cançó.
3. Seleccionar el tros de la cançó que coincideix amb la frase, afegint un tros d'abans i de després. Amb el botó Herramienta de envolvente fem una mena de barrera entre dos punts clicant al principi i al final de la pista.
4. Clicar entre mig dels dos punts i sense deixar de prémer fer les modificacions per tal de canviar l'amplitud del so i que la gravació de la frase pugui escoltar-se correctament.
5. Per tal de disminuir progressivament el so de la cançó fins a fer que no se senti res s'ha de seleccionar l'últim tros de la cançó i anar a Efecto / Desvanecer.
6. Comprovar que el resultat és el desitjat i guardar el projecte a Archivo / Exportar como wav.


Penso que és un programa que pot ser interessant per a les escoles, ja que amb ell es podrien fer activitats perquè els infants escoltin la seva pròpia veu i després fer retocs, o gravar converses de classe i posteriorment afegir una música de fons, ja sigui per tenir-ho com a material de classe o per donar als pares.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada