diumenge, 22 de març del 2009

Google Notebook

En la sessió realitzada el dia 10 de març vam conèixer una aplicació que té una utilitat semblant a la funció de "Preferits", però amb moltes més prestacions: el Google Notebook.

És un servei gratuït proporcionat per Google que permet organitzar fàcilment notes al navegador per internet. Aquesta eina és d'ús personal i ofereix la possibilitat de seleccionar des de la web textos, imatges o d'altra informació d'interès propi i guardar-la en un bloc de notes en línia. També permet compartir la informació guardada amb altres usuaris, fent públic allò que es vulgui mostrar. D'aquesta manera altra gent pot aprofitar la recopilació de dades o afegir-ne.

Accés i utilitat
1. Accedir a la pàgina Google Notebook i introduir la identificació.
2. Instal·lar l'extensió que permet capturar les adreces des del navegador de Firefox.
3. Buscar una pàgina d’interès i clicar a la icona que és com una llibreta que apareix a la part inferior dreta de la finestra. El petit bloc de notes que s'obre s'anomena "capturador".
4. Clicar el botó Afegeix per introduir de forma automàtica l’adreça de la pàgina web visitada o el fragment seleccionat.
5. Ofereix la possibilitat d’afegir un comentari per tal de fer memòria d’allò guardat.
6. També es poden posar Etiquetes per tal de filtrar la informació i accedir-hi de forma ràpida.
7. Obrint la pàgina completa podrem visualitzar totes les notes guardades i fer diferents manipulacions, organitzant-les o editant-les com el vulgui.
8. També hi ha la opció d’ús compartit Opciones para compartir, en la que es pot convidar a altres persones a utilitzar un bloc que s’ha creat.

Així doncs, aquest servei interactiu permet tenir Blocs de notes d’ús personal o grupal.
És una bona aplicació per utilitzar-la a les escoles, ja que les noves tecnologies s’estan introduint cada cop més en l’àmbit escolar i particularment a les aules i el Notebook permetrà guardar informació pròpia dels mestres o tenir la possibilitat de compartir-la amb els companys, com ara pàgines web d’interès educatiu, enllaços a contes o cançons, fites o fragments importants o d'altres punts interessants que es vulguin afegir.

dissabte, 14 de març del 2009

Audacity: gravació i edició de so

En les tres classes realitzades la setmana passada vam treballar amb una aplicació gratuïta per a l'edició i gravació d'àudio: l'Audacity.
És un programa molt complert amb el que es poden fer, entres d'altres tasques, gravacions d'àudio, retallar, moure i copiar fragments, afegir efectes, barrejar fitxers i cançons, eliminar sorolls i modificar tonalitats.

Per a poder comprovar el seu funcionament, vam portar a la pràctica una activitat d'edició d'arxius de so que la vam fraccionar en tres sessions:

Gravació d'una frase

Formant un grup de quatre persones vam fer un petit escrit, després el vam partir en quatre fragments i cadascuna en va gravar un.
Indicacions per a fer la gravació en viu:

1. Obrim el programa Audacity.
2. Connectem un micròfon a l'ordinador i mirem que el seu volum estigui al màxim.
3. Clicar el botó vermell (REC) i fer la gravació desitjada, mirant de deixar un espai en blanc davant i darrera de la frase.
4. Clicar el botó del quadrat groc (STOP) per parar la gravació.
5. Amb el botó del play podem escoltar la frase per comprovar com ha quedat.
6. Guardar en un fitxer estàndard de música per poder escoltar-la en qualsevol reproductor anant a Archivo / Exportar como wav. En cas de guardar en Guardar proyecto només es podria escoltar amb l'Audacity.

Ajuntar quatre fragments

1. Obrim l'Audacity i des d'allà importem els arxius guardats de totes les companyes anant a Proyecto / Importar audio.
2. Els arxius queden ordenats un sota de l'altre i amb el ratolí els podem arrossegar i canviar de posició.
3. Per poder treballar amb una de les frases gravades cal posar en silenci les altres.
4. Clicar el primer botó (cursor) que és l'eina que permet seleccionar una zona per a fer posteriors modificacions. Amb aquesta s'ha de seleccionar a cada pista els silencis que havíem deixat al principi i al final i amb el botó de les tisores els retallem.
5. Amb el botó de la lupa podem ampliar per precisar en la modificació. En cas d'equivocar-nos podem desfer amb Ctrl + z.
6. Ajustar els decibels de totes les frases per tal d'igualar al màxim el volum de so. Per això, seleccionem la pista desitjada des del final al principi, anem a Efecto / Amplificado, fem els canvis corresponents i cliquem Permitir clipping / Aceptar.
7. Per posar en ordre tots els fragments, seleccionem una pista i clicant el botó de la doble fletxa desplacem a l'espai que li pertoca per tal que quedi tot ajustat.
8. Escoltar el resultat i guardar a Archivo / Exportar como wav.

Afegir música de fons

Per últim vam afegir un música de fons a tota la gravació i edició de so que havíem fet en les anteriors sessions.

1. Obrir els arxius de la cançó i de la frase amb Proyecto / Importar audio.
2. Amb el botó de la doble fletxa col·locar la gravació de veu en l'espai on volem que s'escolti la cançó.
3. Seleccionar el tros de la cançó que coincideix amb la frase, afegint un tros d'abans i de després. Amb el botó Herramienta de envolvente fem una mena de barrera entre dos punts clicant al principi i al final de la pista.
4. Clicar entre mig dels dos punts i sense deixar de prémer fer les modificacions per tal de canviar l'amplitud del so i que la gravació de la frase pugui escoltar-se correctament.
5. Per tal de disminuir progressivament el so de la cançó fins a fer que no se senti res s'ha de seleccionar l'últim tros de la cançó i anar a Efecto / Desvanecer.
6. Comprovar que el resultat és el desitjat i guardar el projecte a Archivo / Exportar como wav.


Penso que és un programa que pot ser interessant per a les escoles, ja que amb ell es podrien fer activitats perquè els infants escoltin la seva pròpia veu i després fer retocs, o gravar converses de classe i posteriorment afegir una música de fons, ja sigui per tenir-ho com a material de classe o per donar als pares.

dimarts, 3 de març del 2009

La digitalització i el GIMP

En la classe del divendres 27 de febrer vam entrar en matèria en les noves tecnologies, tractant el concepte de digitalització i prenent un primer contacte amb un programa de retoc fotogràfic anomenat GIMP.

A continuació mostro un petit escrit de cada tema treballat:

Concepte de digitalització
Podem entendre la digitalització com la transformació de la informació analògica en una codificació digital anomenada sistema binari de numeració (seqüència de 0 i 1), la qual redueix la informació i pot ser reproduïda per aparells multimèdia.
Tenim com a exemple la utilització d'una càmera digital a l'hora de fer una fotografia, on la imatge inicial entra per l'objectiu i es transforma en un arxiu que queda gravat en la memòria de la càmera amb un codi específic per tal que pugui ser tractada posteriorment per un ordinador.

Retocar una imatge amb el GIMP
El GIMP és un programa de modificació d'imatges fotogràfiques de fàcil descàrrega i de forma gratuïta.
Aquests són els passos que hem seguit en la seva utilització :
1. Primerament ens hem fet una fotografia amb una càmera digital i hem passat l'arxiu a l'ordinador.
2. Executar el GIMP i des de Archivo/Abrir s'obre una altra finestra per buscar la fotografia que es vol retocar.
3. Anar a la finestra Caja de herramientas i clicar el botó selección de rectángulos que ens servirà per retallar la imatge. Es poden fer altres modificacions utilitzant les eines que s'ofereixen.
4. Portar el cursor sobre la imatge i seleccionar la proporció que es vol retallar, anar a Imagen/Recortar a la selección.
5. Clicar Imagen/Escalar la imagen, aquesta opció serveix per reduir el nombre de píxels d'amplada i d'alçada. (Una mida de 175x220 ja pot estar bé)
6. Per desar l'arxiu anirem a Archivo/Guardar como i el guardarem en format jpg.
7. Modificar la qualitat de la imatge a 50 o 60 per tal que no ocupi molt d'espai i guardar.

I aquí tenim el resultat de la sessió.