divendres, 29 de maig del 2009

Els portals educatius

En motiu de la realització de diferents treballs sobre temes relacionats amb les noves tecnologies en l'àmbit educatiu, vam elaborar en grup (Ariadna, Cristina, Marta i jo) un treball d’exploració i valoració sobre els portals educatius.
Aquí us deixo un petit resum per tenir una orientació sobre el tema.

Els portals educatius són pàgines webs adreçades a totes aquelles persones implicades en l’ensenyament. Ofereixen diferents recursos i eines que ajuden a desenvolupar les tasques educatives d’una manera més flexible i eficient, en els que hi podem trobar diferents propostes amb activitats didàctiques, serveis de recerca, portals informatius, entorns de comunicació o recursos de programació i construcció d’activitats, entre d’altres.
Els tipus de recursos que s’ofereixen i la seva estructuració són molt variats entre uns portals i altres, per això és interessant explorar detingudament totes les possibilitats i determinar quins entorns són més motivadors i quins ens poden resultar de major utilitat.
Les noves tecnologies es van incorporant de forma gradual en l’àmbit educatiu, per això, és important tenir en compte tots els recursos dels que es poden disposar des de la xarxa informàtica, ja que poden ajudar a recolçar la tasca pedagògica i poden ser de gran utilitat en el procés d’aprenentatge dels nens i nenes.

Tots i que es poden trobar molts portals educatius i molt diversos, aquí us deixo l’enllaç dels tres entorns amb els que vam treballar, esperant que hi feu una ullada i que els pogueu aprofitar.
http://www.edu365.cat
http://www.educalia.org
http://www.pedagogiainteractiva.com

JClic

En aquesta ocasió us parlaré d’un programa educatiu de fàcil utilitat que vam estar treballant en algunes sessions a classe: el JClic.

El JClic és una aplicació lliure i gratuïta, desenvolupada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, que permet la creació, realització i avaluació d’activitats didàctiques i educatives multimedia. Aquesta eina és molt útil a les escoles, ja que ofereix un gran ventall de seqüències d’activitats per a que els nens/es les realitzin als ordinadors de l’escola i també la possibilitat de que els mestres construeixin i publiquin projectes educatius propis.
Aquest software està format per diverses aplicacions, entre les que trobem el JClic applet que permet posar en marxa el programa sense necessitat de tenir-lo instal·lat i el JClic autor que permet crear activitats pròpies. En aquest últim cas, és necessari fer la descàrrega del JClic i del JClic autor. http://clic.xtec.cat/ca/jclic/download.htm

Per aprendre a utilitzar el programa, vam realitzar un treball en grup en el que havíem de crear dues activitats a partir d’un projecte educatiu. La temàtica que vam escollir va ser aprendre a diferenciar entre els animals mamífers i les aus, a partir d’un trencaclosques i una activitat d’associació. Amb aquesta proposta, he pogut observar que s’ofereixen molts recursos i possibilitats per incloure en les activitats.
Aquesta aplicació es va introduint progressivament a les escoles, ja que permet un procés d’ensenyament-aprenentatge força dinàmic, engrescador i comprensible, ja que es pot adaptar al ritme de cada alumne. Així doncs, les noves tecnologies permeten realitzar activitats motivadores i que els alumnes siguin partíceps en els seus aprenentatges, encara que la presència del tutor també és important per tal d’ajudar i reconduir en la realització dels exercicis.
Es converteix en un software que recolça la tasca educativa del mestre i ajuda a ampliar els recursos dels que es disposen.

Aquí us deixo el link per poder-hi accedir: Zona Clic